Werkgevers laks zonder arboregels?

Zonder wettelijke verplichting zal driekwart van de werkgevers niet snel zorgen voor betere arbeidsomstandigheden. Dat is althans de mening van ondernemingsraadleden, preventiemedewerkers en vakbondskaderleden.

FNV Bondgenoten vroeg naar aanleiding van het voorstel voor de nieuwe Arbowet ruim 700 medewerkers naar hun mening over de situatie op hun werk. Het onderzoek laat zien dat or- en vakbondsleden hun inspanningen op arbogebied meestal beloond zien. Suggesties van hun kant kunnen in negen van de tien gevallen rekenen op een toezegging van de directie.Onduidelijk
Een belemmering in het overleg met de werkgevers vormt echter de onduidelijkheid in de huidige wetgeving. Een op de vijf zegt last te hebben van vaagheid in de regelgeving als het gaat om onderhandelingen over werkdruk en klimaat. Dit geldt volgens de or-leden ook op het gebied van agressie, sociale veiligheid en staand werk.

Brandbrief
Met de enquête wil FNV aandacht vragen voor de nieuwe wet. In een brandbrief vanuit de Stichting van de Arbeid dringen werkgevers en werknemers aan op helderheid in de nieuwe wetgeving. Hoewel de sociale partners staatssecretaris Van Hoof steunen in zijn voorstel tot minder regelgeving, willen zij wel dat de overheid duidelijke normen voor goede arbeidsomstandigheden stelt.

Lees ook:FNV: Succes arboconvenanten twijfelachtig
Lees ook:Ziekteverzuim daalt snelst in sectoren met arboconvenant
Lees ook:Werknemers steeds minder tevreden over arbeidsomstandigheden
Lees ook:Afspraken over veilig werk en terugdringen verzuim leveren resultaat op
Lees ook:Kinderarbeid ook bij bioproducten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.