Werkgever ook aansprakelijk voor inrichting thuiswerkplek

Een werkgever is aansprakelijk voor de inrichting van een thuiswerkplek van een werknemer. Dat blijkt uit uitspraken van het gerechtshof in Amsterdam.
Een werkneemster heeft van 1 september 1997 tot en met 28 februari 1998 op basis van een stageovereenkomst gewerkt voor een pensioenbedrijf.

Door mr. Diana Simons
Aansluitend is zij voor een arbeidsovereenkomst voor de bepaalde tijd in dienst getreden. De arbeidsovereenkomst liep af op 31 december 1999. De werkneemster verrichtte haar werkzaamheden gedeeltelijk bij het bedrijf van de werkgever en gedeeltelijk thuis. De werkgever heeft de werkneemster voor het thuiswerk een computer ter beschikking gesteld.

Drie maanden nadat zij in dienst is getreden heeft de werkneemster zich ziek gemeld vanwege klachten aan beide armen. De bedrijfsarts constateerde dat de verschijnselen duiden op RSI. De werkneemster bleef ziek en uiteindelijk werd zij bij de WAO-keuring voor 80-100% arbeidsongeschiktheid verklaard.

RSI
Zij stelde haar werkgever aansprakelijk voor haar schade omdat de RSI-klachten waren ontstaan doordat de werkdruk hoog was en de werkneemster een groot deel van haar werktijd beeldschermwerk moest doen. Voorts voerde de werkneemster aan dat de werkplek bij de werkgever niet voldeed aan de ergonomische maatstaven. Een en ander gold ook voor de werkplek bij haar thuis.

Ook wees zij op het oordeel van de bedrijfsarts over haar persoonlijke eigenschappen. Deze heeft verklaard dat de werkneemster voordat zij bij de werkgever ging werken, gezond was en dat persoonlijke eigenschappen niet van invloed zijn op het ontstaan van de RSI-klachten.

De werkgever betwistte dat er sprake is van een causaal verband tussen de klachten en de korte periode dat zij heeft gewerkt. Ook was de werkgever van mening dat hij niet verantwoordelijk is voor de inrichting van de werkplek bij de werkneemster thuis.

Voorschot
De werkneemster spande een procedure aan tegen haar ex-werkgever. De kantonrechter wees de vordering van de werkneemster toe en bepaalde dat de werkgever een voorschot van € 5000,- op de nader te betalen schadevergoeding moet betalen. De werkgever ging in hoger beroep en het Gerechtshof Amsterdam.

Op 7 september 2006 besliste ook het Gerechtshof dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade van de werkneemster. Ten aanzien van het thuiswerk merkte het Gerechtshof nog op dat de werkneemster regelmatig thuis werkte zodat de arboregelgeving wel van toepassing is.

Werkgever verantwoordelijk
Uit de uitspraak van het gerechtshof blijkt dat de werkgever verantwoordelijk is voor de inrichting van de werkplek bij de werknemer thuis indien de werknemer met een zekere regelmaat vanuit huis zijn werkzaamheden verricht. In de Arbeidsomstandighedenwet en het Arbeidsomstandighedenbesluit zijn regels vastgelegd voor het deugdelijk inrichten van de werkplek.

Zo moet de arbeidsplaats van een thuiswerker zodanig zijn ingericht dat de arbeid zoveel mogelijk zittend op ergonomisch verantwoorde wijze kan worden verricht. Hiertoe dient de werkgever een doelmatige zitgelegenheid te bieden. Als de thuiswerker beeldschermwerk verricht dan moet het werk zo zijn ingericht dat deze telkens na ten hoogste twee achtereenvolgende uren wordt afgewisseld door andersoortige arbeid of door een rusttijd.

Mr. Diana Simons is jurist arbeidsrecht en partner bij Hengeveld Advocaten in Amsterdam. Zij schrijft wekelijks een column voor Planet Internet. Ze schreef al eerder over schade onder werktijd.

Bron: http://www.planet.nl/planet/show/id=219999/contentid=829040/sc=a7ddf3

Lees ook:Werkgever zorg voor gezond privégedrag werknemers!
Lees ook:CDA: aanpassen Arbowet om thuiswerk te stimuleren
Lees ook:FNV blij met arrest: meer dan 23 kg tillen voortaan taboe
Lees ook:Meest innovatieve en inspirerende werkplek
Lees ook:Minder ziektegeld na sportblessures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.