Snotteren op werk kost vermogen

NEW YORK – Personeel dat uit puur plichtsbesef hoestend en proestend toch op het werk verschijnt, kan de baas veel geld kosten. Dit zogeheten 'presenteïsme' kost werkgevers in de Verenigde Staten liefst $180 miljard per jaar, zo blijkt uit onderzoek.Niezend, snotterend, proestend op het werk is niet goed voor werkgever?! De kosten zitten hem vooral in de lagere productiviteit van kwakkelende werknemers, langere ziekteduur en de verspreiding van ziektes onder gezonde collega's. Volgens onderzoeker Brett Gorovsky van bedrijfsinformatieleverancier CCH noemt 56% van de personeelschefs presenteïsme inmiddels een probleem, tegen 39% twee jaar geleden.

Hoewel moeilijk te meten, schatten experts dat in de VS liefst twee derde van de zieke werknemers toch aan de slag gaat omdat er te veel werk op ze ligt te wachten. Een andere veelgenoemde reden is het gevoel van onmisbaarheid of schuldgevoel om de collega's met extra werk op te zadelen. In de VS speelt mee dat veel werknemers geen goede ziektekostenverzekering hebben en dat 100% aanwezigheid wordt beloond.

Lees ook:Stress en RSI
Lees ook:Advertorial: 5 tips om ziekteverzuim te beperken
Lees ook:Poortwachter leidt tot minder WAO-uitkeringen. De Geus niet blij?!
Lees ook:Zieke werknemers klagen over bedrijfsartsen
Lees ook:Woede en frustratie op kantoor

2 reacties op “Snotteren op werk kost vermogen

  1. peter bedrijfsarts

    Het probleem is, dat de rekenmeesters er van uitgaan dat mensen altijd 100 % fit zijn. Dat is gewoon niet zo. Het leven is een voortdurende strijd tegen onbalans door bacteriën, virussen, verdrietigheden en andere ongemakken. Als je alleen 100 % fitte werknemers wilt hebben kom je uit op hoge aantallen verzuimers, zoals we in Nederland een aantal jaren geleden hadden. Aangezien mensen geen robots zijn, zul je moeten accepteren, dat hun arbeidscapaciteit schommelingen vertoont. Het is net zoiets als denken, dat je met een auto, die 200 km/hr kan, ook in een uur 200 km ver kan komen. Dit soort berekeningen is gewoon kletskoek.

      /   Beantwoorden  / 
  2. harry, bedrijfsarts

    Mmm , een mooie bedrijfsarts ben jij…natuurlijk snottert iedereen wel eens, maar dat is nog geen reden zo iemand fouten te laten maken bv ten koste van anderen, minder te kwaliteit te laten leveren en te laten werken of ook nog eens anderen ziek te maken, zo dat ook die minder produceren. Ik verwacht van jou als bedrijfsarts dat je wat preventieve adviezen geeft ipv gods water over godsakkeren te laten stromen. Helemaal vervelend als het om griep gaat en mijn oma overlijdt daardoor omdat een zorgwerknemer opgejut door een bedrijfsarts als jij gewoon aan het werk mag gaan.. kom op wees een constructief in je commentaar

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.