Zieke werknemers klagen over bedrijfsartsen

Harde cijfers heeft Karel Boomsma (Breed Platform Verzekerden en Werk) nog niet, maar de trend is onmiskenbaar. Steeds meer zieke werknemers klagen bij het platform over de manier waarop ze behandeld worden door bedrijfsartsen en werkgevers. “De arbodienstverlening verruwt”, aldus Boomsma in het dagblad Trouw.

Sinds de liberalisering van de arbodienstverlening per 1 juli 2005, hoeven werkgevers zich niet meer aan te sluiten bij gecertificeerde arbodiensten en dat leidt tot problemen. “Soms gaan werkgevers met vrij gevestigde bedrijfsartsen in zee, die ze vervolgens onder druk zetten om mensen die nog niet aan het werk kunnen toch arbeidsgeschikt te verklaren. Omdat zo’n bedrijfsarts zijn opdracht niet kwijt wil raken, doet hij dat dan ook.” Ook gaan die bedrijfsartsen niet altijd even zorgvuldig om met de privacy van zieke werknemers. Boomsma: “Het komt voor dat hele dossiers bij het UWV terechtkomen of bij een P & O-functionaris en het medisch beroepsgeheim wordt geschonden.” Begeleiding van zieke werknemers hoeft sinds vorig jaar ook niet meer per se door een bedrijfsarts te gebeuren. Boomsma: “Voor een simpel griepje is dat ook niet nodig, maar bij ingewikkelder zaken zou toch altijd een medicus betrokken moeten worden.”

Boomsma vindt dat de bedrijfsartsen zelf wat moeten doen aan de rotte appels in de beroepsgroep en is wat dat betreft optimistisch. “De branche heeft er zelf ook geen belang bij dat haar reputatie eraan gaat.” Verder vindt hij dat de overheid en bijvoorbeeld vakbonden de zieke werknemer beter zouden moeten voorlichten over zijn rechten en plechten. “Ook het klachtrecht zou toegankelijker moeten worden gemaakt.”

Lees ook:Ziek van pesten
Lees ook:Bedrijfsarts vecht voor positie
Lees ook:Poortwachter leidt tot minder WAO-uitkeringen. De Geus niet blij?!
Lees ook:OR is laks met arbo-bevoegdheden
Lees ook:Snotteren op werk kost vermogen

4 reacties op “Zieke werknemers klagen over bedrijfsartsen

  1. niekie

    Heeft de arbodienst een verplichting om tegen de werkgever te zeggen wat voor ziekte hij/zij heeft?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Willem

    Nee, de bedrijfsarts heeft gewoon een medisch beroepsgeheim!
    Wel mag deze de wergever algemeen advies geven over de mate van arbeidsgeschiktheid of beperkingen die een medewerker heeft zonder de medische diagnose te noemen.
    Wat mij wel opvalt is dat medewerkers van arbo diensten (niet zijnde bedrijfsartsen) vaak medische vragen stellen aan medewerkers.
    Daar hoef je dus niet op te antwoorden!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Willem

    Tring… met Miep van de arbodienst. Ja mevrouw wat kan ik voor u doen? Is mw X thuis (geeft foute naam). Die woont hier niet. Volgens mijn gegevens wel! U bedoelt toch niet Mw Y. Ja die bedoel ik. Ja en nu? Kan ik haar even spreken? Nee ze is ziek. Ja dat weet ik,ik heb een ziekmelding. Kan ik haar niet spreken? Nee ze ligt in het ziekenhuis. Bent u de bedrijfsarts. Nee ik ben medewerkster. Wat heef uw vrouw? Zeg ik toch, ze ligt in het ziekenhuis. Waarom dan? Net geopereerd! Waaraan dan? Aan haar buik. Wat is er dan met haar buik? Zeg ik toch net geopereerd! Wat heeft ze dan. Mevrouw gaat u geen donder aan! Eerst geeft u een foute naam op, dan moet ik geloven dat u bij de arbo dienst werkt en u bent geen arts. Doei!!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.